Persoonlijk Statuut als kompas

Rond mijn 35e maakte ik in een training kennis met de 7 habits van Stephen Covey. Ik heb dat weleens ‘life changing’ genoemd. Met name de lessen uit habit 1 (be proactive) en habit 2 (begin with the end in mind) hadden een forse positieve impact op mijn leven. Het zogenaamde Persoonlijke Statuut dat ik toen schreef werkt nog steeds als mijn kompas.

The 7 habits of Highly Effective People van Stephen Covey is één van de bekendste boeken op het gebied van Persoonlijk Leiderschap. Covey beschrijft een samenhangende set van ‘habits’ die bijdragen aan een betekenisvol en gelukkig leven.

De eerste habit is ‘be proactive’. Neem niet de slachtofferrol aan maar ga aan het stuur zitten van je eigen leven. Ik heb zelf gemerkt dat dit ontzettend veel energie geeft, bewust het stuur van je leven in handen te nemen. Ik heb er best wel lang over gedaan om me dat te realiseren. Jarenlang heb ik vooral het leven geleefd waarvan ik dacht dat ‘het zo hoorde’. Ik deed wat er van me werd verwacht, leefde het leven zoals mijn oudere broer dat leefde. Studeren, trouwen, werken, kinderen krijgen. Ik maakte niet echt bewust mijn eigen keuzes.

Begrijp me goed – ik was niet ongelukkig. Maar ik had wel het gevoel dat het leven me overkwam, dat ik niet echt zelf bepaalde wat er gebeurde. Het rare is dat ik me dat pas realiseerde op het moment dat ik geholpen werd om hierover na te denken. Het inzicht dat ik zelf de baas ben van mijn leven en altijd zelf keuzes kan maken kreeg ik zo’n 15 jaar geleden tijdens een 3-daagse training, gebaseerd op de de 7 habits van Covey. Ik ben vanaf dat moment veel bewuster gaan leven.

Tijdens die training heb ik ook een begin gemaakt met een Persoonlijk Statuut. Zo’n Persoonlijk Statuut past bij de tweede habit: ‘begin with the end in mind’. Covey geeft aan dat het belangrijk is om duidelijk te hebben op welke principes je je leven baseert. Dat geeft je de mogelijkheid om een principiële levenshouding te leven, in tegenstelling tot een praktische levenshouding. Dat waren de woorden die ik goed kon toepassen op mijn leven: ik leefde een praktische levenshouding, deed gewoon wat handig was, wat er van me verwacht werd. Dat ging prima, ik was niet ongelukkig, maar ik had wel het gevoel dat ik iets miste – zingeving, betekenis.

Een Persoonlijk Statuut is een kernachtig stuk tekst waarin je beschrijft wat de principes en kernwaarden zijn waarop jij je leven baseert. Het gaat over wie je bent en wilt zijn in de verschillende rollen die je hebt in je leven. Je kunt het beschouwen als je persoonlijke grondwet: het helpt je in het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten. Je kunt erop terugvallen bij kleine en grote veranderingen in je leven. Een Persoonlijk Statuut helpt je om bewust sturing te geven aan je leven. Het is je kompas voor een proactieve levenshouding. Het geeft rust, richting en het verdiept relaties. Vaak geeft het ook energie en kracht, bijvoorbeeld om die verandering te realiseren die je eigenlijk al heel lang wilde.

De veranderingen die anderen zagen waren niet eens zo spectaculair. Ik besloot om één ochtend in de week mijn agenda een paar uur te blokken om mijn kinderen naar school te brengen. En om jaarlijks met vrienden een paar dagen te gaan skiën. Ik heb niet direct mijn hele leven omgegooid, maar voor mij zelf was de verandering heel wezenlijk.

Ik ben erg blij dat we nu de kans hebben om anderen te helpen om zo’n zelfde stap te zetten, een Persoonlijk Statuut te maken, mogelijk met een life-changing effect. We hebben daarvoor een prettige methode ontwikkeld. Niet dogmatisch maar wel gestructureerd, geen zware psycho-analyses – maar het gaat wel ergens over.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat ook het besluit om nu samen met Leo een bedrijf te starten het gevolg is van de mentale vrijheid die ik ervaar om keuzes te maken die in overeenstemming zijn met mijn Persoonlijk Statuut. Dit gevoel om bewust invulling te geven aan mijn leven is fijn. Dat geeft energie en betekenis. Het helpt me om te sprankelen!

Lees hier meer over onze begeleiding bij het maken van een Persoonlijk Statuut

Geplaatst in Blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *